Hej kära du!
Delar med mig av ett blogginlägg jag skrivit för många år sedan om “Smärtkroppen och människans ego” Alltid lika aktuellt att prata om, jobba med, och svaret på mycket av vårt beteendemönster. Varsågod att läsa 🙂
Många människor är ständiga fångar i egots tillstånd. De är främlingar för sig själva liksom för andra och för omvärlden. Eller så samspelar de med dig utifrån en roll som de spelar och är därmed inte sig själva. All uppmärksamhet går åt till att tänka, antingen på det förflutna eller på framtiden. Närvaron i stunden är därför svår och det blir en olustig känsla av att vart de än är, vem de än träffar känner man sig aldrig riktigt ”hemma”.
Smärtkroppen är en halvautomatisk energiform som bor i de flesta människor, en varelse som består av känslor. Det kan komma som en chock när du för första gången inser att det finns något i dig som periodvis söker känslomässig negativitet och olycka. Du behöver vara ännu mer medveten för att kunna se det hos dig själv än för att se det hos andra. När olyckan väl tagit över dig är det inte bara så att du vill göra slut på den, utan du vill göra andra olyckliga som du för att din smärtkropp ska kunna livnära dig på deras negativa känsloreaktioner. Hos de flesta människor har smärtkroppen ett aktivt tillstånd och ett viloläge. När den är i viloläge glömmer du lätt att du bär på ett tungt mörkt moln eller går omkring med en sovande vulkan inom dig, beroende på innehållet i din specifika smärtkropp. Hur länge den vilar varierar från person till person. Några veckor är vanligast.
Smärtkroppen vaknar ur sin dvala när den börjar bli hungrig. Den kan också väckas av en händelse. Om du lever ensam eller inte har någon i närheten just då, livnär sig smärtkroppen på dina tankar. Plötsligt blir dina tankar nattsvarta. Ditt sinne invaderas av en våg av känslor. Tankar är energi och smärtkroppen livnär sig nu på energin från dina tankar. Om du tycker att det här låter som en emotionell parasit så har du alldeles rätt. Det är precis vad den är.
Smärtkroppen älskar nära relationer och familjer eftersom det är där den får sin näring. Det är svårt att motstå en annan människas smärtkropp om den bestämt sig för att dra in dig i en reaktion. Den andra människans smärtkropp vill väcka din så att de kan ge kraft åt varandra. Många relationer drabbas med jämna mellanrum av destruktiva och påfrestande episoder orsakade av smärtkroppen. Det är nästan outhärdligt för ett litet barn att behöva bevittna föräldrarnas emotionella stridigheter orsakade av deras smärtkroppar, men ändå är det vad miljontals barn världen över går igenom i sitt dagliga liv. Det är också ett av de främsta sätten på vilket den mänskliga smärtkroppen förs vidare från generation till generation. Kan du vara ansvarig när smärtkroppen tar över? Nej, hur kan du vara det när du är omedveten, när du inte vet vad du gör.
För att kunna frigöra sig från smärtkroppen måste man först och främst inse att man har en smärtkropp. Därefter – vilket är ännu viktigare – kommer förmågan att vara tillräckligt alert och närvarande för att lägga märke till smärtkroppen hos dig själv som ett starkt tillflöde av negativa känslor i samband med att den aktiveras. När du blir medveten om smärtkroppen kan den inte längre låtsas vara du och leva och förnya sig genom dig. Det är din medvetna närvaro som bryter identifikationen med smärtkroppen. Ur ett högre perspektiv är det inte möjligt att inte vara i samklang med universums utveckling, och till och med människors omedvetenhet och det lidande det ger upphov till är en del av denna evolution. När du inte längre står ut med lidandets ändlösa kretslopp börjar du vakna, och därmed fyller smärtkroppen en nödvändig funktion i det större sammanhanget.
Vissa människor reagerar bara på en viss typ av utlösande faktorer eller situationer, som oftast stämmer överens med en viss form av känslomässig smärta som personen har upplevt tidigare. Om ett barn tex växer upp med föräldrar som ofta haft konflikter och meningsskiljaktigheter om pengar, kan han eller hon ta till sig föräldrarnas rädsla när det gäller fråga om pengar och ekonomi. Barnet blir som vuxen sedan upprörd och arg till och med när det rör sig om ganska obetydliga summor. Bakom ilskan och upprördheten ligger en stark rädsla som är förknippad med överlevnad. Människor som i barndomen har blivit försummade eller övergivna av den ena eller båda föräldrarna kommer sannolikt att utveckla en smärtkropp som väcks till liv i alla situationer som på minsta sätt påminner om den ursprungliga smärtan i att vara övergiven. Några exempel:
”En man som inte fick någon kärlek och bara ett minimum av omsorg och uppmärksamhet av sin mor utvecklade en mycket stark och ambivalent smärtkropp som bestod av en intensiv och ouppfylld längtan efter moderns kärlek och uppmärksamhet, och samtidigt ett intensivt hat mot henne för att hon undanhöll det som han så desperat behövde. När han blev vuxen väckte nästan alla kvinnor hans upplevelse av brist på kärlek – en form av smärta – och det kom till uttryck som ett tvångsmässigt behov av att ”erövra och förföra” nästan alla kvinnor han mötte och på så sätt få den kvinnliga kärlek och uppmärksamhet som smärtkroppen krävde. Han blev expert på förförelse, men så snart kvinnan började komma för nära eller om hans närmanden möttes med ett avvisande, dök smärtkroppens ilska mot modern upp och saboterade relationen.”
”En kvinna som blivit fysiskt misshandlad som barn av sin far kan upptäcka att hennes smärtkropp lätt aktiveras i en nära relation med en man. Det kan också vara så att den känsla som präglar hennes smärtkropp gör att hon dras till en man vars smärtkropp liknar hennes fars. Hennes smärtkropp känner då en magnetisk dragningskraft till någon som den förnimmer kan ge den mer av samma smärta. Denna smärta misstolkas ibland för förälskelse.”
I en relation är medvetenhet och kommunikation mycket avgörande för hur relationen ser ut, kan se ut osv. Gör en överenskommelse med din partner att när någon av er gör eller säger något som väcker den andres smärtkropp, så ska ni genast säga det. På så sätt kan smärtkroppen inte längre förnya sig genom drama i relationen och istället för att dra in er i omedvetenhet kan den då hjälpa er att bli helt och hållet närvarande. ”Med en vilja att mötas kan mycket förändras och helas”
Slutligen i det här inlägget vill jag säga såhär – smärtkroppen behöver din omedvetenhet. Den tolererar inte Närvarons ljus. Så våga ta reda på, våga jobba med ditt inre, våga möta dig själv på djupet för att använda smärtkroppen som en möjlighet till uppvaknande <3 Du är värd att hitta tillbaka till ditt sanna jag och omringa dig med äkta vackra relationer.
Kärlek
Sabina Söder
SER-terapeut, Föreläsare och Kreativ Inspiratör
Källa: ”En Ny Jord” Eckhart Tolle
Vill du komma i kontakt med mig för terapi, föreläsning eller om du är intresserad av att höra mer om hur jag jobbar i mina kurser och workshops. Skriv ett mejl till sabina@sabinasoder.se