Mitt namn är Sabina Söder och ja, jag är född med namnet Söder även om många tror att namnet är taget då jag kämpat för Söders utveckling i många år på olika sätt 😉
Så vi kan väl säga en Söder för ett Söder som nu ropar lite extra högt innan det är för sent. Jag pratar om nya stadsbiblioteket, stadsparken, stadens fokus och det faktiska behovet.

Har du som medborgare/invånare koll på att Stadsbiblioteket ska förlängas och byggas ut ända fram till järnvägsgatan?

Kommer det verkligen att föra samman staden? Är det en bro mellan stadsdelarna?

Nej, det är faktiskt en MUR och det stänger igen en stadsdel ännu mer. 

Blir det tryggare, mer säkert och hållbart? Vad tror du?


Att det fortfarande är en ”osynlig gräns” från Trädgårdsgatan är det ju inget snack om. Så den är ju egentligen inte så osynlig. Man bara vet, även nyinflyttade invånare bara vet.

Men var kommer detta ifrån?

Är Stadsparken och Söder verkligen så illa?
Är parken och Söder ett ”farligare” område än nåt annat i nutid?
Men framförallt –
Behöver vi verkligen bygga ut biblioteket med ny restaurang på taket som blir en stor kloss mot södra Helsingborg? Finns det behovet hos invånarna?

”Vi ska bli ett av Europas mest
innovativa bibliotek” skriver Helsingborgs stad


Innovativa? Det är ett populärt ord och det blir alltid fokus på det yttre, byggnader, vinna priser, få utmärkelser och det blir fina meningar och statistik. Jag vet inte hur statistiken tas fram alltid, det jag vet är att världens befolkning inte mår så bra och om vi inte tar lilla människan på allvar, har vi en stad, ett land och en värld med byggnader..men inget liv.

Jag önskar en värld där måendet hos människan är i fokus, där upplevelser och utveckling får mer fokus, där mötesplatser satsar på kundens och gästens mående och vi samarbetar mer. DET är innovation om något.


Tillbaka till här och nu – den kommande muren ”osynliga gränsen” mellan Söder och Norr kommer bli tydlig och verkligt synlig när spaden sätts i jorden och det börjar byggas ett stort hus längs hela parken som stänger igen. Självklart är jag öppen för att rusta upp, fräscha till och kanske bygga ut om det nu visar sig som ett behov. Men inte rakt över hela parken. Jag blir inte bara orolig för att vi backar i utveckling som stad med att segregera norr och söder ännu mer. Jag blir också orolig för min verksamhet som endast jobbat i motvind av alla dess slag och världskriser sedan starten av Bollbrolyckans uppbyggnad. Vi kommer ligga helt instängda på en bakgata när vi äntligen ser ljuset i tunneln och har 1000-tals återkommande glada gäster. ( Ska dock nämnas att många Helsingborgare ännu inte besökt oss för att vi ligger på andra sidan parken )

Så varmt välkomna hit ni som ännu inte vandrat över bron till vår röda palats dörr
❤️

Tänk dig nu en härligt blomstrande uteservering mitt i parken, många fina allsångskvällar, samarbeten med föreningar, skolor och andra företagare i en levande och trygg park. Mer belysning, en ny lekplats och skönt spontan häng där stadsparken tillsammans med stadsbiblioteket är en given samlingsplats för alla, turister som invånare.
Den bilden ser jag framför mig och den kan bli till verklighet innan muren får sitt fäste och täpper igen.

Det finns en historia om namnet BOLLBROLYCKAN som är det äldsta mest kända namnet för området ”stadsparken” som under 1700-talet var en del av stadens fäladsmark, ett gemensamt odlingsområde för stadens borgare.
Ett gemensamt område!

Jag valde att döpa mitt Nöjespalats till Bollbrolyckan, just för att sprida glädje, bygga broar människor och platser emellan, plocka upp energin och skapa en växande mötesplats där alla är välkomna oavsett bakgrund, kön eller nationalitet – där alla är lika värda. Det är viktigt för mig!

Parken…du kära stadspark!

…är det inte dags att föra stadsdelarna samman nu och bygga ihop stadskärnan till ETT HELSINGBORG på riktigt. Alla delar har sin charm och alla får ha sina favorit områden. Men snacket…borta på Söder, är väl ändå förlegat nu och vi är faktiskt många som kämpar hårt här borta för att skapa en tryggare, mer pulserande och växande stad i gemenskap. Ett öppet stråk, ljus, liv och rörelse, det förtjänar parken. Det kommer inte den kommande muren hjälpa oss med.

”Helsingborg är staden för människor som vill något”
Jag vill något, jag vill bli hörd i detta, föra en dialog för och med folket och för min verksamhets skull. 


Tack för ordet!
❤️
Sabina Söder

www.bollbrolyckan.com
www.sabinasoder.se


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *